Op 13 mei opent in de Kunstuitleen- en galerie Kunstmagazijn Nijmegen, de expositie ‘Flora in de Kunst’. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Arjan van Arendonk, Theo Leijdekkers en Kenne Grégoire. Alledrie werken ze veelvuldig met bloemmotieven in hun werk. Daarnaast zijn de kunstenaars Beckers-Meijburg, Marlieke Overmeer en Philomena van Wamel gevraagd speciaal werk voor deze expositie te maken. De expositie laat zo een bont palet aan stijlen, kleuren, bloemen en geuren, zien. Hortus Nijmegen zorgt voor een vers floratintje. Welkom om te komen blikken, blozen en bloeien! De expo opent op za 13 mei om 16.00 uur. 

Flora in de kunst

Bloemen en planten spelen al eeuwenlang een prominente rol in de beeldende kunst. Zo is de lelie in de klassieke oudheid een symbool van onschuld en werd deze delicate bloem tijdens de bloeiperiode van de renaissance geassocieerd met de puurheid van Maria. De tulpenmanie in de Gouden Eeuw betekende ook de opkomst van geschilderde bloemstillevens. Voor de Art Nouveaux en Jugendstil kunststromingen had de bloem een beeldbepalende rol in de voor deze stijlen zo kenmerkende florale motieven. En wat te denken van de beroemde 19de -eeuwse zonnebloemen van Vincent van Gogh, die inmiddels vele tasjes, onderzetters en t-shirts over de hele wereld sieren en waarvoor toeristen dikwijls lang in de rij staan? De bloem is in de kunst eigenlijk nooit uit beeld geweest, zoals ook de eigentijdse memento mori boeketten van de kunstenaar Marc Mulders laten zien.

Deelnemende kunstenaars

Al deze aspecten van de bloem in de beeldende kunst komen aan bod in het werk van Arjan van Arendonk, Theo Leijdekkers en Kenne Grégoire. Alledrie werken deze kunstenaars veelvuldig met bloemmotieven in hun werk, zij het ieder op een volstrekt eigenzinnige en unieke manier. Van Arendonk gaat in zijn werk altijd uit van de kleurrijkheid en het experiment met volume en textuur op het platte vlak. Leijdekkers beoogt met zijn bloemen barokke en sensuele werelden te scheppen. Grégoire laat met het intrigerende ‘Verjaardag’ zien dat een traditionele techniek niet per se om een traditionele benadering vraagt.

Ode aan groen

Speciaal voor deze expositie heeft Kunstmagazijn ook kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken naar aanleiding van het thema ‘Flora in de Kunst’. Het duo BeckersMeijburg presenteert een gezamenlijk werk op de expositie: gelatine-drukken op papier, waarvoor het zich heeft laten inspireren door onkruid. Beckers en Meijburg zijn gefascineerd door de fragiele vormen die je tussen stoeptegels en in je tuin vindt. Atelier De Zondagse Kamer is daarentegen bijzonder gecharmeerd van kamerplanten en laat de veelzijdige cactus in een onvermoed betonnen jasje zien. Philomena van Wamel schildert een bloemrijke ode aan zonen en Marlieke van Overmeer maakt een serie panelen van bloemen in lijn en woord.

Waar: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen
Wanneer: zaterdag 13 mei t/m zaterdag 15 juli 2017
Opening: zaterdag 13 mei om 16.00 uur
Entree: gratis

Meer informatie? Neem contact met ons op